Zoeken

Onze collega Tom

Tom is sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV)

Ik ben er voor een bepaalde periode, een reisgenoot voor de tijd die nodig is

“Sinds twee jaar ben ik als sociaal psychiatrisch verpleegkundige in dienst bij STEVIG. Mijn opleidingsachtergrond is Social Work en hbo Verpleegkunde. Ik heb destijds letterlijk een mailtje gestuurd als een soort van open sollicitatie. Daar speelde overigens ook wel een stukje bewijsdrang en nieuwsgierigheid bij mee. Kan ik dat? Kan ik met de doelgroep van STEVIG werken?

Vervolgens heb ik een dag meegedraaid en ontdekt dat werkelijk iedereen bij STEVIG enthousiast is. Bovendien viel meteen de gelijkwaardigheid op, wat mij sowieso erg aanspreekt.”

De verhouding in balans houden

“Alles wat ik doe is nog steeds even leuk. Op inhoud ga ik inmiddels alles aan. Wat ik altijd doe is een stukje van mezelf meegeven, een stukje van mijn leven zonder al te ver in details te treden. Cliënten delen intieme informatie met mij, dan is het logisch dat ik iets teruggeef en laat zien dat ik ook maar een mens ben. Anders ga je nooit levellen met de cliënt, dan is de verhouding scheef. Ik ben pas 32 en word soms door de cliënt als jong gezien. Door altijd open en eerlijk te zijn kan ik mijn relatief jonge leeftijd pareren en blijf ik – ook als een cliënt twijfelt – gewoon in gesprek.”

Tekst loopt door onder de video

Alleen vind je geen antwoorden, samen wel

“De eerste maanden ben ik intern echt heel fijn begeleid. Zeker in het begin heb ik mijn weg moeten vinden. Vragen stellen helpt, het zelf ontdekken en proberen aan te haken. STEVIG is een kleine organisatie, de lijnen zijn kort en er is die gelijkwaardigheid waar ik het net over had. We doen dit samen!
 
Dat gevoel overheerst heel erg. Zelf werk ik vanuit polikliniek Tilburg. Daar werken circa 25 mensen die elkaar altijd weten te vinden en voortdurend van elkaar leren. Alleen vind je namelijk geen antwoorden, samen wel.” 

Tekst loopt door onder de foto

Onze collega Tom sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Als SPV ben ik er voor een bepaalde periode

“Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige heb ik een helicopterfunctie. Ik moet alles zien. Hoe ziet de thuisomgeving eruit? Is het opgeruimd? Is het een rommeltje? Wie wonen er allemaal, welk rol spelen ze? Ik ben thuis bij de cliënt te gast en dus gedraag ik me ook als gast. En de interpretatie van wat ik zie moet kloppen. Die toets ik door gericht vragen te stellen. Wat ik zie deel ik met de cliënt, ook als dat misschien niet goed valt. Daar moet je niet bang voor zijn. Soms eet ik zelfs mee, als er bijvoorbeeld geen andere manier is om elkaar beter te leren kennen. Op die manier voeg ik me in de situatie van de cliënt en maak – al is het maar voor even – deel uit van het systeem. Daar ga je respectvol mee om. Ook daarom is eerlijk en open zijn zó belangrijk.”

“Als spv’er ben ik er voor een bepaalde periode. In die zin ben ik een reisgenoot voor de tijd die nodig is. STEVIG biedt 3e-lijns hulpverlening. Na ons komt niets anders meer. De verwachtingen van de cliënt zijn daarom hoog. Dat zorgt voor een bepaalde druk. Wij doen uiteraard alles wat we kunnen, maar veel ligt ook bij de cliënt zelf. Wij ondersteunen de cliënt, maar zijn wens is leidend.”

Vind je plek en wees welkom

“Mensen die mij zien, zien enthousiasme. Maar ik hoop dat ze ook mijn betrokkenheid zien. Geen enkele functie bij STEVIG is er een om onverschillig in te zijn. Dat kan absoluut niet. Wij betekenen iets voor mensen die tussen wal en schip zijn beland. Daar hoort een grote mate van verantwoordelijkheid bij. Neem dat mee als je begint bij STEVIG. En neem je tijd! Dat heb ik ook gedaan. Je hoeft niet meteen iets toe te voegen of belangrijk te zijn. Vind eerst je plek en wees welkom, want dat ben je.”

Geen vacature missen?

We houden je graag op de hoogte van nieuwe vacatures. Laat ons weten waar je voorkeur ligt, dan ontvang je de passende vacatures direct in je mailbox.

Neem contact op

Weet je nog niet precies wat jij wilt, maar wil je wel graag de mogelijkheden bespreken? Neem gerust contact met ons op via 088 – 75 40 060 of wervingsbureau@stevig.nl. We horen graag van je!

Werken bij STEVIG

STEVIG is onderdeel van Dichterbij. Bij STEVIG doe je specialistisch werk, voor mensen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrische- en/of gedragsproblemen, die soms ook in aanraking met justitie zijn geweest.