Search

Onze collega Ton

Ton, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, werkt al 25 jaar met cliënten

In de hulpverlening ben jij zelf het gereedschap waar je mee werkt

“Ik werk ambulant vanuit de polikliniek in Eindhoven. Het werk is fantastisch. Werken met cliënten heb ik altijd het mooiste gevonden dat er is. Ik doe het al 25 jaar en ben bij STEVIG begonnen als verpleegkundige. Na 4 jaar ben ik gestart met een opleiding om door te kunnen groeien naar de functie sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

STEVIG geeft werknemers veel ruimte om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen en te ontplooien, maar het is jouw verantwoordelijkheid als medewerker om dat te doen.”

Perspectief ontdekken

“Voor mij is STEVIG een werkplek waar ik weer wat licht kan brengen in het leven van kwetsbare mensen. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar zo voel ik het wel. Onze cliënten hebben veel meegemaakt in hun leven en worden door de buitenwereld vaak gezien als een probleem. Dat zijn ze niet. Wij zien ze als mens en nemen ze serieus. Welk perspectief kunnen we samen ontdekken?

In de hulpverlening ben je zelf het gereedschap waar je mee werkt. Jij bent verantwoordelijk voor je gereedschapskist. Het is dus belangrijk dat jij jezelf goed kent, dat je grenzen stelt en geduld hebt en de kennis die je al hebt blijft uitbreiden. Van daaruit ontstaat ervaring. Collega’s vragen mij vaak om advies. Niet per se mij, want elkaar betrekken is typisch voor STEVIG. Iedereen heeft de bereidheid om er voor elkaar te zijn.”

Tekst loopt door onder de video

De cliënt zien in de thuisbasis

“Ik doe intakes, die ik overigens nog steeds een beetje spannend vind. Die spanning heb ik nodig om ervoor te zorgen dat ik een goede intake afneem. Er is scherpte nodig om te zien wat je moet zien bij een intake. Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bekijk ik namelijk niet alleen de problematiek van de cliënt, maar ook de sociale context en de invloed van het systeem op de cliënt en omgekeerd.

Omdat ik ambulant werk zie ik de cliënt in zijn thuisbasis, ik zie de omgeving, speur rond en observeer. Daardoor zie ik meer dan als je de cliënt alleen in de kliniek ziet. Alles wat ik zie is waardevol. Het zijn elementen die ik kan gebruiken om het gesprek aan te gaan. Verder zijn er overlegmomenten, soms is er een kantoordag en soms zijn er 3 of 4 huisbezoeken op een dag. Geen dag is hetzelfde.”

Tekst loopt door onder de foto

Onze collega Ton sociaal psychiatrisch verpleegkundige

“Mijn gedrevenheid en ervaring helpen mij tijdens het werk, net als mijn levenservaring trouwens. Ik werk heel goed vanuit rust en heb gedurende de jaren een eigen manier gevonden om te kunnen functioneren. Tegelijkertijd kan ik ook behoorlijk eigenwijs zijn, met name als het gaat over hoe ik vind dat iets moet gebeuren. Ik sta namelijk wel ergens voor.”

Laat de cliënt zien dat jij ook maar een mens bent

“Als je met de doelgroep van STEVIG werkt moet je bagage hebben. Die bagage bouw je gedurende de jaren op, daar krijg je bij ons alle tijd voor. Als je als sociaal psychiatrisch verpleegkundige start loop je eerst een flinke periode met een ervaren spv’er mee. Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid. Na ongeveer 1,5 jaar heb je een basis waarop jij jezelf verder kan ontwikkelen.

Als je kiest voor STEVIG moet je willen leren. Je hebt je opleiding weliswaar afgerond, maar je bent nog niet klaar. Er wacht een complexe doelgroep op je. Durf daarom gerust te zeggen dat je iets niet weet. Het belangrijkste is dat jij jezelf blijft. Altijd. Wees kritisch en stel jezelf open voor de omgeving. Zie de cliënt als een mens, iemand die kwetsbaar is en die jij kan helpen. En laat de cliënt vooral zien dat jij ook maar een mens bent.”

Geen vacature missen?

We houden je graag op de hoogte van nieuwe vacatures. Laat ons weten waar je voorkeur ligt, dan ontvang je de passende vacatures direct in je mailbox.

Neem contact op

Weet je nog niet precies wat jij wilt, maar wil je wel graag de mogelijkheden bespreken? Neem gerust contact met ons op via 088 – 75 40 060 of wervingsbureau@stevig.nl. We horen graag van je!

Werken bij STEVIG

STEVIG is onderdeel van Dichterbij. Bij STEVIG doe je specialistisch werk, voor mensen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrische- en/of gedragsproblemen, die soms ook in aanraking met justitie zijn geweest.